Joukkueurheilijat ry

Mikä on pelaajayhdistyksen kanta?

Otsikon kysymys on tullut viimeksi esiin salibandyn F-Liiga Draftia koskevassa keskustelussa. Sosiaalisessa mediassa keskustelu asian ympärillä on ollut värikästä. Osa keskustelijoista on ollut voimakkaasti Draftia vastaan, osa näkee asiassa mahdollisuuksia ja osa miettii Draftin juridisia puolia. On todella hienoa, että täysin uudenlainen esitys herättää monipuolista keskustelua. Mikä on sitten pelaajayhdistyksen, Joukkueurheilijat ry:n kanta, tiedustelee joku. Pelaajayhdistyksen kanta edustaa yhdistyksen jäsenenä olevien pelaajien mielipidettä. Ilman isoa joukkoa jäsenpelaajia ei ole olemassa pelaajayhdistystä, eikä ole olemassa pelaajien yhteistä mielipidettä.

Vahvassa pelaajayhdistyksessä on jäsenenä suurin osa pelaajista. Tällaisen pelaajayhdistyksen mielipiteellä on merkitystä. Yhdessä tuotu viesti on vahvempi kuin yksittäisten urheilijoiden kommentit. Mielipidettä kysytään jo isojen uudistusten ja kehitysehdotusten suunnitteluvaiheessa. Silloin asioihin voi oikeasti olla vaikuttamassa ja tuomassa pelaajien näkökulmia esiin. Tämä taas saa aikaan sen, että lajiliitto, seurat ja pelaajat ovat yhdessä sitoutuneet uudistukseen sen tullessa julkisuuteen. Tämä kehittää lajia ja vie urheilua kokonaisuudessaan eteenpäin.

F-liiga Draftin julkaisun jälkeinen keskustelu on tyypillinen esimerkki suomalaisessa urheilussa. Tulee uudistus tai esitys, kaikkia ei ole kuultu ja alkaa voimakas keskustelu vaatien uudistuksen hautaamista. Muuttuuko voimakkaan arvostelun jälkeen mikään, ei. Eikä muutu jatkossakaan, koska tässä vaiheessa käytävä keskustelu on usein jo myöhäistä. Sama asia on vuosien varrella tullut esiin eri lajeissa esimerkiksi sarjaohjelmia tai -järjestelmiä suunnitellessa. Pelaajat usein sanovat, ettei heitä ole kuultu tai miksei heiltä kysytä asiasta mielipidettä. Ilmeinen ongelma on, että keneltä sitä oikein pitäisi kysyä. Salibandyssä on noin 1000 pääsarjapelaajaa, pesäpallossa 700, koripallossa 700, lentopallossa 600. Pääsarjapelaajiksi Joukkueurheilijat ry laskee kahden korkeimman sarjatason pelaajat. Näihin mahtuu aika monta mielipidettä. Ja hyvä niin, että mielipiteitä on. Kaikkien pelaajien yksittäisiä mielipiteitä ei kuitenkaan voi asioista päätettäessä ottaa huomioon. Pelaajien tulisikin kyetä muodostamaan yhteinen kanta, joka edustaa suurinta osaa pelaajista.

Olen havainnut, että seurat saattavat olla epätietoisia pelaajayhdistyksen tavoitteista. Pelaajayhdistys haluaa olla kasvattamassa ja kehittämässä lajia, jossa taloudellisia resursseja on enemmän jaettavaksi myös pelaajille, urheiluympäristö kehittyy ja on turvallinen. Pelaajayhdistyksen tavoite on tuoda pelaajien näkemys esille heitä koskevissa asioissa. Suomalainen urheilu kehittyy yhdessä tekemällä, vuoropuhelulla ja yhteisillä tavoitteilla.

Tämä kirjoitus koskee monia lajeja ja ylipäätään suomalaista urheilua. Ei asiat tähän lopu, seuraava sarjauudistus, kehitysehdotus tai sääntömuutos on jo oven takana. Miten kaikkia kuullaan, miten kaikki osapuolet osallistuvat suunnitteluun ja pääsevät vaikuttamaan asiaan, jotta saadaan paras mahdollinen lopputulos? Kirjoituksen tarkoitus ei ole syyllistää ketään tai mitään. Vilpitön tavoite on kehittää suomalaista urheilua, lisätä keskustelua ja vuorovaikutusta kaikkien osapuolien välillä. Jotta keskustelu mahdollistuisi, pitäisi ensin olla selkeät edustajat, jotka keskustelevat.  

Joukkueurheilijoilla on nyt loistava mahdollisuus saada urheilijoiden ääni kuuluviin koordinoidusti ja vaikuttaa edustamansa lajin kehittämiseen oman pelaajayhdistyksen kautta. Joukkueurheilijat ry on vasta hiljattain perustettu ja toiminta hakee muotoaan. Tehdään siitä yhdessä toimiva organisaatio, vain vahva pelaajayhdistys voi vaikuttaa asioihin.

Miika Rantatorikka

Toiminnanjohtaja

Joukkueurheilijat ry