Joukkueurheilijat ry

Joukkueurheilijat ry – Pelaajayhdistyksen ensiaskeleet urheilijoiden tukena

Joukkueurheilijat ry – Pelaajayhdistyksen ensiaskeleet urheilijoiden tukena
Joukkueurheilijat ry – Pelaajayhdistyksen ensiaskeleet urheilijoiden tukena


Joukkueurheilijat ry perustettiin joulukuussa 2021 lentopallon, koripallon, salibandyn ja pesäpallon pelaajia varten. Alkuhetkistä alkaen yhteisenä voimavarana ja haasteena tunnistettiin lajien yhteneväisyydet ja eroavaisuudet. Kun kolmessa lajissa kotimaiset ja ulkomaiset sarjat pyörähtävät syksyllä käyntiin, alkavat pesäpalloilijat valmistautua kauden huipennukseen ja sen kautta taas ylimeno- ja harjoituskausille aloittaakseen pelit jälleen uudelleen samoihin aikoihin, kun koripallossa, lentopallossa ja salibandyssa jaetaan mitaleja ja ratkotaan sarjanousijoita. Monta käytännön kysymystä on ollut ratkaistavana sopivista kokousajankohdista jäsenyyden järkevään jaksottamiseen.

Viime vuoden kesäkuussa Joukkueurheilijat ry palkkasi ensimmäiseksi toiminnanjohtajakseen Miika Rantatorikan, jonka jo toukokuun puolella alkanut panos yhdistyksen järjestäytymiseksi on ollut mahdollistamassa yhdistyksen toimintakyvyn aina nykyhetkeen asti, vaikka vuodenvaihteessa Miika siirtyi muihin tehtäviin. Pelaajayhdistyksen hallitus ja neljän lajin lajijaostot ovat jatkaneet Miikan hyvän työn pohjalta hallituksen puheenjohtajan Ronja Heikkiniemen johdolla.

Ensimmäisen kokonaisen toimintavuotensa aikana pelaajayhdistys on ollut jäseniensä tukena sekä suoraan pelaajien kanssa käytyjen keskustelujen kautta että taustalla lajiliittojen ja seuratahojen kanssa keskustellen. Joukkueurheilijat ry on tarjonnut jäsenurheilijoilleen tukea niin sopimusasioissa kuin myös erilaisissa riita -ja häirintätilanteissa. Lajiliitto- ja seurakentällä pelaajayhdistys toimii jäseniensä äänenä pyrkimyksenään edistää pelaajien olosuhteita urheilla yhdenvertaisesti ja turvallisesti. Tästä esimerkkinä on salibandyssä toteutettu olosuhdekartoitus, johon myös pelaajayhdistyksen edustajat osallistuivat.

Urheilijoiden edun valvominen ja urheilijan ammatin yhteiskunnallisen aseman parantaminen ovat Joukkueurheilijat ry:n pitkän aikavälin tavoitteita. Yhteiskunnallinen vaikuttaminen vaatii järjestäytymistä urheilukentässä ja tähän saatiinkin lisää vauhtia, kun Suomen Urheilijat ry perustettiin alkuvuodesta 2023. Joukkueurheilijat ry on yksi Suomen Urheilijoiden jäsenyhdistyksistä. Siinä missä Joukkueurheilijat ry keskittyy erityisesti neljän lajin toimintaympäristöjen kehittämiseen, Suomen Urheilijat ry pyrkii useamman urheilijayhdistyksen voimin vaikuttamaan koko urheilijakentän asioihin. Suomen Urheilijat ry tarjoaa myös Joukkueurheilijat ry:lle erinomaisen verkoston oman toiminnan kehittämisen kannalta.

Pelaajayhdistyksessä ymmärretään, että usein urheilijan päiviin kuuluu pelien ja harjoitusten lisäksi opiskelua tai muita töitä. Joukkueurheilijat ry on jäseniensä tukena urheilu-uran aikana sekä
myös silloin, kun on aika siirtyä urheilu-uran jälkeiseen työelämään. Pelaajayhdistys tarjoaa jäsenilleen mahdollisuuksia opiskelun ja työuran yhdistämisessä urheilu-uraan esimerkiksi Haaga Helian Sport & Study -koulutusohjelman kautta sekä viestii jäsenilleen aktiivisesti erilaisista kouluttautumismahdollisuuksista.

Joukkueurheilijat ry:n työ jatkuu pelaajien rinnalla. Pelaajayhdistyksen seuraavina tavoitteina onkin kehittää pelaajasopimuksia ja samalla tarjota pelaajajäsenilleen työkaluja sopimusneuvotteluihin. Urheilijoiden yhdenvertaisuuden edistäminen on pelaajayhdistyksen toiminnan keskiössä ja sitä kohti kuljetaan. Rohkaisevaa tulevaisuuden kannalta on se, että kunkin neljän lajin lajiliiton kanssa keskusteluyhteydet toimivat hyvin ja lajiliitot ovat konkretian kautta osoittaneet tukensa urheilijoiden järjestäytymiselle. Rakentava yhteistyö kantaa hedelmää kentällä ja sen ulkopuolella.

Yhteistyötahojen ohella Joukkueurheilijat ry haluaa ennen kaikkea kiittää jäseniään ensimmäisistä askelista historiallisena neljän lajin pelaajayhdistyksenä. Yhteinen matka on vasta alussa, mutta joukkueessa on voimaa! Liittymällä pelaajayhdistyksen jäseneksi tuet urheilijoiden aseman vahvistamista ja pelaajayhdistyksen toiminnan jatkumista – Joukkueurheilijat ry on meiltä teille – pelaajilta pelaajille.