Joukkueurheilijat ry

Turvallinen urheiluympäristö kuuluu kaikille

Joukkueurheilijat ry haluaa, että urheiluympäristö on turvallinen meille kaikille. Olemme määritelleet, mitä se meidän mielestämme tarkoittaa ja mitä oikeuksia urheilijoille kuuluu. Tältä sivulta löydät ohjeet miten toimia, jos havaitset epäasiallista kohtelua tai muita ongelmia. Haluamme kannustaa yhteydenottoon matalalla kynnyksellä – Jokainen asia on merkityksellinen.

Urheilijoiden oikeudet

  • Urheilijalla on sananvapaus ja myös oikeus olla ottamatta kantaa
  • Urheilija saa olla oma itsensä kaikissa tilanteissa
  • Urheilijoita on kohdeltava yhdenvertaisesti
  • Kaikenlaiselle fyysiselle ja sanalliselle häirinnälle on oltava nollatoleranssi.


Miten toimi
a ongelmatilanteissa?

Jos koet tai näet urheiluympäristössäsi ongelmia tai epäkohtia, voit olla yhteydessä meihin tai alla mainittuihin tahoihin. Seksuaalisuuteen tai sukupuoleen liittyvissä häirintätapauksissa ja kiusaamistapauksissa pyydämme ottamaan yhteyttä ensisijaisesti SUEK:n ILMO-palveluun tai Väestöliiton ”Et ole yksin” -palveluun. ILMO-palvelun kautta voit viedä asian tutkittavaksi. ”Et ole yksin” -palvelun kautta saat apua ja tukea.

SUEK:n ILMO-palvelu

Jokaisella on oikeus ilmoittaa, jos epäilee urheilurikkomuksia. SUEKin ILMO-palvelussa voit tehdä ilmoituksen urheilijan tai muun toimijan epäeettisestä toiminnasta esimerkiksi häirinnästä, nimettömästi tai nimelläsi. Ilmoituksesi sisältö käsitellään luottamuksellisesti. Kaikki saatu tieto analysoidaan mahdollisia jatkotoimenpiteitä varten. Puuttumalla rikkomuksiin autat suojelemaan urheilua sekä turvaamaan tasavertaiset ja turvalliset lähtökohdat kaikille urheilijoille.

Et ole yksin -palvelu tarjoaa matalankynnyksen keskustelutukea ja ohjausta kiusaamista, häirintää, väkivaltaa tai muuta epäasiallista käytöstä urheilussa kohdanneille sekä heidän läheisilleen. Palvelu on maksuton ja yhteyttä voi ottaa nimettömästi.

Lisätietoa palvelusta ja ajankohtaiset päivystysajat löydät osoitteesta: www.etoleyksin.fi

Olympiakomitean turvallisen toimintaympäristön sivusto

Olympiakomitean sivuilta löydät tietoa turvallisesta toimintaympäristöstä ja mm. oppaan siitä, mitä seksuaalinen ja sukupuoleen liittyvä häirintä urheilussa on.

Joukkueurheilijat ry:n ilmoituslomake

Toivomme yhteydenottoja sekä omista kokemuksista että omista havainnoista. Sinun ei siis tarvitse olla itse kärsinyt ongelmista. Riittää, että olet havainnut sellaisia tai kuullut niistä. Kuulemme myös mielellämme kehitysehdotuksia urheilijoiden oikeuksien parantamiseksi. Yhteyttä voit ottaa joko nimellä tai nimettömästi. Halutessasi voit ottaa yhteyttä myös suoraan toiminnanjohtajaan, hallituksen jäseniin tai lajivastaavaan.

Alla olevaan lomakkeeseen voit täyttää haluamasi kohdat. Vain viimeinen kohta ”Vapaamuotoinen kuvaus tilanteesta” on pakollinen.

Yhteydenotto voi koskea omia kokemuksiasi tai havaintoja urheiluympäristön epäkohdista. Yhteyttä voit ottaa joko nimellä tai nimettömästi. Halutessasi voit ottaa yhteyttä suoraan toiminnanjohtajaan tai hallituksen jäseniin.

Lähettämiäsi viestejä käsitellään luottamuksellisesti. Ilman erillistä lupaa yhdistyksen sisällä viestiäsi käsittelee vain toiminnanjohtaja. Toiminnanjohtaja on myös ainoa henkilö yhdistyksessä, jolla on pääsy kertomiisi tietoihin.